گزارش مرکز آمار از نرخ بیکاری در کشور
مرکز آمار نرخ بیکاری پاییز امسال را 9.4درصد و تعداد بیکاران را 2.4 میلیون نفر اعلام کرده است.
نرخ بیکاری 9.4درصدی پاییز امسال، کمترین رقم بیکاری در کشور از سال 1375 تاکنون محسوب میشود.
سقوط نرخ بیکاری قطعا خبر خوشحالکنندهای برای هر کشوری محسوب میشود اما با توجه به واقعیت جامعه ایران که میلیونها نفر فاقد شغل هستند به نظر میرسد این آمار فاقد صحت است.
این آمار در حالی اعلام شده که در سال جاری به علت شیوع کرونا بسیاری از مشاغل تعطیل شده و بسیاری از افراد جامعه که فاقد شغل ثابت بودند نیز بیکار شدهاند.
روند بیکاری در ایران در دوران کرونا کاملا معکوس سایر کشورهای جهان بوده است. در سایر کشورها با شیوع کرونا، حجم بیکاری افزایش یافته است اما در ایران آمارهای دولتی کاملا معکوس بوده است.
مثلا در آمریکا نرخ بیکاری پس از شیوع کرونا و اعمال محدودیتها از زیر 4 درصد در اواخر سال 2109 به 14 درصد در اوایل سال 2020 افزایش یافت یعنی بیش از 3 برابر شد. در ماههای اخیر هم که اندکی اوضاع بهبود یافته همچنان نرخ بیکاری آمریکا نسبت به دوران ماقبل کرونا 2 برابر بیشتر است.
چین که موفقترین کشور جهان در مهار کرونا بود با افزایش چشمگیر نرخ بیکاری در دوران اوج کرونا و محدودیتهای گسترده مواجه بود. در ماههای اخیر هم که اقتصاد چین تقریبا به طور کامل از سایه کرونا خارج شده، نرخ بیکاری به سطح ماقبل کرونا بازگشته و کمتر نشده است.
در آلمان هم نرخ بیکاری پس از شیوع کرونا افزایشی شد. در دسامبر سال 2019 نرخ بیکاری در آلمان 4.9 درصد بود اما در سال 2020 به بالای 5 درصد و در برخی ماهها هم به بالای 6درصد افزایش یافت.
در انگلستان هم نرخ بیکاری پس از شیوع کرونا یک درصد افزایش یافته است.
با توجه به آمار کشورهای فوق، به نظر میرسد علت نزول بیسابقه نرخ بیکاری در ایران برخلاف سایر کشورهای جهان در شرایط کرونا، نحوه محاسبه بیکاری باشد. در کشورهای دیگر، افرادی که به علت محدودیتهای کرونایی، کارشان را از دست دادهاند به درستی جزو بیکاران محاسبه شدهاند اما در ایران این افراد را کلا از محاسبات حذف کردهاند تا بدین ترتیب نرخ بیکاری پایین بیاید. اگر شمار افرادی که بابت کرونا در کشورمان بیکار شدند را هم جزو بیکاران محاسبه کنیم، قطعا همانطور که مرکز پژوهشهای مجلس هم محاسبه کرده نرخ بیکاری بالای 20 درصد است.
منبع: www.mashreghnews.ir